Selanik Usulü Dana Fırın tarifi

03.07.2011 11:41

Selanik Usulü Dana Fırın tarifi

 

 

Selanik Usulü Dana Fırın

için Malzemeler

? 3 kg`lik kemigi çikartilmis dana küregi
? 3 çorba kasigi tereyagı
? 1 çorba kasigi zeytinyagi
? 2 dis ince kiyilmis sarmisak
? 1 adet limon ve portakal kabugu rendesi
? 2 çorba kasigi limon suyu
? 2 çorba kasigi portakal suyu
? 1 defne yagragi (ufalanmis)
? 1 ve 1/4 su bardagi su
? 1 adet kesme seker

Selanik Usulü Dana Fırın yemeğinin Hazırlanışı

Eti yikadiktan sonra üstünü yer yer yarip içine sarmisak parçalarini yerlestirin. Her yerini tuz ve karabiberin yarisiyla ovup üstüne limon ve portakal kabugu rendesi serpin. Eti rulo biçiminde sikica sarip bir mutfak ipiyle baglayin. Büyük boy tencereye tereyagi ve zeytinyagini koyup eritin. Yag kizinca eti koyup büyük bir çatalla döndüre döndüre çevirerek yaklasik 10 dakika her yani pembelesinceye kadar kizartip atesten indirin.

Küçük bir kasede su, kesme seker, limon suyu, portakal suyu ve defne yapragini karistirip tenceredeki etin üzerine dökün ve yeniden atese koyup kaynatin. Kaynamaya baslayinca atesin altini kisarak 2 saat, ete bir biçak batirildiginda renksiz su çikana kadar pisirin. Eti bir kesme tahtasinin üztüne alip iplerini çikartin ve dilimleyip servis tabagina yerlestirin. Kalan sosun üzerindeki yaglari bir kasik yardimiyla alip süzgeçten geçirerek orta boy bir tencereye bosaltin. Harli ateste ara ara karistirarak sos yari yariya azalana kadar kaynatin. Eti hazirladiginiz sosla birlikte servis yapin. (Sos hazirlanirken eti sicak tutmaya dikkat edin)